•• Potravinové tabuľky ••
Potravinové tabuľky nám utrieďujú informácie týkajúce sa zloženia potravín. Nesú informácie o základných živinách (sacharidoch, bielkovinách a tukoch), vitamínoch, minerálnych látkach a ďalších zložkách potravín. Obsahujú informácie o energetickej hodnote, podiele jedlej časti a obsahu vody. Väčšinou sú hodnoty vyjadrené na sto gramov jedlého podielu, t.j. po odstránení nejedlých častí ako sú šupky, kosti, semená, atď. Informácie o obsahu jednotlivých zložiek sa získavajú z analýz v laboratórnych priestoroch. Veľmi bežné je využitie získaných dát v literatúre. Niekedy sa hodnoty odhadujú na základe obsahu zložky v obdobných druhoch potravín. Pri viaczložkových potravinách sa používa často metóda výpočtu s prihliadnutím k možným stratám pri technologickej úprave pokrmov alebo pri výrobe potravinárskych produktov. V závislosti na rôznych faktoroch sa môže zloženie potravín meniť a to napríklad v rôznorodosti rastlín a živočíchov, rozličnosti v postupoch pestovania alebo podmienkach chovu hospodárskych zvierat. Taktiež sa môžu meniť na základe podmienok a doby skladovania, či spracovania potravín podľa národných zvyklostí. Hodnoty v tabuľkách sú priemernými hodnotami získanými z laboratórnych analýz priemernej a reprezentatívnej vzorky vybranej potraviny. Hodnoty v tabuľkách je nutné považovať len ako informatívnu (orientačnú) hodnotu.
Tabuľky o zloženiach potravín sú taktiež základom tzv. Nutričných softvérov, ktorými sú špeciálne programy, ktoré umožňujú vyhľadávať v databáze zloženia jednotlivých potravín, vypočítať zloženie pokrmov a potravinárskych výrobkov na základe znalosti receptúry a výrobného postup. Programy obsahujú tiež nástroj pre vyhodnocovanie jedálníčkov stravníkov v zvolenom časovom úseku (deň, týždeň, mesiac) atď.